BAS 3 - Lelystad '67 4 : 0-5

BAS 3 0 - 5  Lelystad '67 4
15-9-2003

Eretreffer blijft uit

Afgelopen zaterdag kon er geen BAS 3 op de been worden gebracht, zodat de wedstrijd naar deze maandagavond werd verplaatst. Voorwaarde van SV Lelystad was wel dat dan de wedstrijd in Lelystad zou worden afgewerkt.

BAS toog dus met 13½ weinig op elkaar ingespeelde maar daarom niet mindere spelers naar Lelystad. Sterker nog: een groot deel van de spelers komt normaal uit in het tweede elftal van BAS.

Toch hielp dit weinig. Lelystad voetbalde net iets beter (met name positioneel en voetballend) en toonde veel meer inzet. Toch ging de wedstrijd aanvankelijk redelijk gelijk op. Bjorn Muller was in de eerste minuten al dicht bij een openingstreffer. Na het omspelen van vier tegenstanders, miste zijn schot alleen kracht. Bij vlagen combineerde BAS aardig, maar deze vlagen waren wel heel sporadisch. Eindpasses of zelfs breedtepasses kwamen niet aan, waardoor het wachten was op het afstraffen van balverlies.
In de 10e minuut was deze afstraffing er. Boy Bies gooide uit naar Bert Doppenberg. Deze moest de bal in 2 keer controleren en wachtte toen te lang, om de bal vervolgens niet geplaatst richting Martijn Tolhoek, maar daardoor in de voeten van een Lelystedeling te spelen. Deze schoot op de paal, maar in de rebound was het alsnog raak.

2-0 achterstand
BAS kreeg ook kansen en kansjes. Met name de volley uit de draai van Bert Doppenberg verdiende een doelpunt, maar zijn schot spatte uiteen op de kruising. Ook de rebound, die bij Frank van Dekken uitkwam op 20 meter van het doel kon net worden gekeerd door de doelman van Lelystad. 10 minuten voor de rust werd het wel 2-0. De linksback won een kopduel en stierde mee naar voren. Zijn breedtepass kon eenvoudig worden afgemaakt.

Het liep niet bij BAS, dat was bij iedereen wel duidelijk in de rust. Wellicht dat Gerard van Tilburg en Marco Westerhof hier verandering in konden brengen. Maar ook al ging het voetballend niet goed, het grootste minpunt van de eerste helft was (zeker vanaf de zijlijn gezien) de slechte instelling van BAS. Niet alleen in de duels werd er te weinig gestreden, maar er was teveel 'negatieve coaching' binnen de lijnen te bespeuren.

Goede start
In dat opzicht was de 2e helft in ieder geval een stuk beter - omdat er meer werd geaccepteerd van elkaar. De eerste 10 minuten van de tweede helft waren dan ook voor BAS, maar ook nu konden de Biddinghuizers niet tot scoren komen. Sterker nog, in de 56e minuut werd het 0-3 en was de wedstrijd gespeeld. Tot dat moment leek het er niet op dat het een grote uitslag zou worden, maar ineens veranderde dat beeld volledig. De 0-4 viel door een verkeerd opgestelde Boy Bies - de 0-5 vlak voor tijd door onvoldoende ingrijpen, waardoor vrij ingeschoten kon worden.

Zelfs in de slotfase van de wedstrijd kreeg BAS geen eretreffer. Een 'mislukte voorzet' van Marco Westerhof belandde op de tweede paal. Een laag ingezette corner van Bert Doppenberg ging voor alles en iedereen langs en een doelpoging van Gerard van Tilburg - ook al na een corner - werd uit het doel-zonder-keeper gekeerd door een toevallig been.

Lage klassering
BAS 3 zal door deze 0-5 nederlaag geen goede zaken gedaan hebben in de stand. 0 punten uit twee wedstrijden en een saldo van -6 zijn niet om over naar huis te schrijven. Toch is de klassering ook dit jaar niet het belangrijkste. Handhaving en plezier in het spel door zo nu en dan een overwinning mee te pakken zijn veel belangrijker. Bovendien is het nog steeds afwachten of er een derde elftal kan worden gevormd. Voorlopig is het aantal basisspelers (een stuk of 7) namelijk nauwelijks voldoende om een zaalvoetbalteam in de competitie te houden; laat staan een veldteam.

Man van de Wedstrijd Martijn Tolhoek kon het verder weinig meer doen, al hoopt hij wel op een volledig derde: "Ik ben nog geen vaste waarde in het tweede, dus om wedstrijdritme te houden is het voor mij belangrijk dat er een derde is. Op de manier zoals ik vanavond speelde duurt het namelijk niet lang meer voor Jan & Herman (trainers BAS 2, red.) mij weer selecteren." Groot gelijk heeft hij daar wel mee, want van de 13 spelers die het veld betraden, was hij veruit de beste.